www.mwadesign.hu +36 30 689 5070 info@mwadesign.hu

Hurrá építkezünk!!!

Azt tartja a közhely, hogy az építkezés, felújítás becsült költségvetése a projekt végére (ha egyáltalán vége lesz) rosszabb esetben a duplájára, jobb esetben a másfélszeresére nő.

Ebben van igazság, nagyon is!

És itt kerül képbe a belsőépítész.

Neves építész-belsőépítész tanárom mondta: tanuljátok meg gyerekek, hogy nem a megbízó fizet nektek, ti spóroltok neki!

Persze, hiszem ha látom.

Az építkezés ugye a tervezéssel kezdődik. Ezt nem akarom bővebben kifejteni, nem az én feladatom. De aki kezébe akarja venni az irányítást még a terv engedélyezése előtt optimalizáltassa az alaprajzot.

Mit is jelent ez? Első lépésként nagy valószínűséggel kiírtunk egy-két ablakot. Jesszus! Én a világos tereket szeretem, nem lesz sötét? Nyugi! Egy dél-keleti fekvésű szobában teljesen indokolatlan két nagyméretű ablak. Az egyiket kiírtjuk, hopp 100 ezer bent maradt a pénztárcában :-) és nem kell fájjon a fejem amiatt, hogy hova teszem a gardróbszekrény.

Falakat is mozgatunk az optimális berendezhetőség érdekében. Néha 20 centin múlik, hogy kényelmes lesz-e a fürdőszoba vagy el lehet felejteni az áhított sarokkádat.

Még az is lehet, hogy spórolhatunk néhány négyzetmétert! Úristen, én a tágas tereket szeretem, nem lesz ez kicsi? Nyugi! Megvannak a standardok, felesleges kifutópályát csinálni a lakásból. Ne pazaroljuk értékes négyzetmétereket felesleges közlekedőkre!

No, megvan a végleges terv, engedélyeztettük. Oké, csapjunk bele, karácsonyra költözni kell!

Na itt álljunk meg és kezdjük el berendezni. Berendezni????? Hát hol van az még!

Valóban, hol van az még? De ha nem rendezzük be, ugyan honnan tudjuk, hogy hova kerüljenek villanykiállások, hol nem zavarja a bútorozást a radiátor és mégis hova milyen burkolatot tegyünk?

Tehát belsőépítésszel egereket megmarkoltatni, tervező szoftvert beizzíttatni és lenyomni a berendezési vázlatot.

Megvan, huhhh. Megvívtuk a csatát férjjel, feleséggel, gyerekekkel, kotnyeleskedő anyóssal és a belsőépítésszel.

Na most már jöhet a pezsgős alapkő letétel, levél az utókornak míves dobozkában...adjuk meg a módját!

Adjuk meg, de vigyázzunk! Ne szórjuk a pénzt az elején, kezdjük el villámgyorsan konkretizálni a burkolatokat, tapétát, festéket, konyhabútort (ez nagy falat) ülőgarnitúrát, szanitereket.

Na ne máááár, hol van az még? Hol van az még, de ha nem esek neki, honnan tudjam, mire mennyit kell költeni? Öreg hiba ha elfogy a pénz idő előtt és meg kell elégednem az olcsóval, ha nem lesz kandalló amit bedurrathatok karácsonykor.

Tehát amíg a mesterek alapoznak, falaznak, addig mi válogatunk, mérlegelünk és szépen lassan összeáll a kép. Persze ez stresszes dolog, megint „harcolunk” családtagjainkkal és a belsőépítésszel. Nehezen döntünk, minden teszik. Lejárjuk a lábunkat, nem hisszük el, hogy abban a három szaküzletben is meg tudunk venni jutányosan mindent amit belsőépítészünk ajánlott.

Hát ki ő? Csak 8 éve műveli a szakmát, én meg az elsőt – az igazit, amiért güriztem, hitelt vettem fel - csinálom! Hogy tudná már jobban mint én hrrrr.

Aztán szépen lassan belefáradunk a felesleges rohangálásba és szépen visszatérünk az elsőhöz :-)

De hát ez az otthonteremtés sava-borsa.

Na, minden kész, minden kitalálva, kinézve, excell táblázatba szedve. Tuti a költségvetés, halad a falazás, látjuk az alagút végét.

Nincs más teendő mint várni és kiosztani a pénzt a mestereknek.

Na, álljunk meg egy szóra, meggondoltam magam! Mégsem oda szeretném a mosdót! De a vízkiállás már megvan, mi legyen? Semmi nem lesz. A mosdó a helyén marad és a kedves megbízó, ha jót akar a pénztárcájának, nem partizánkodik! Elhiszi, hogy amin fél évig güriztek vállvetve a szakemberrel, az jó lesz.

Nagyon jó, minden megy a maga útján, gyönyörű falazási terv, még szebb villanykiállási terv, víz, radiátor....de én ezt nem értem! Nekem ez kínai, mi lesz ha nem sikerül? Nyugi! Nem kell érteni, a látványtervek meggyőzőek, minden teszik, ennyi elég.

Majd a belsőépítész kimegy az építkezésre és ellenőrzi, hogy minden jó helyre került-e. Ez a tervezői művezetés. Természetesen nem műszaki vezetés, tehát a szakmunkák műszaki tartalmát nem vizsgálja, nem ért hozzá. Csak a megfelelő helyre való telepítést ellenőrzi.

Már burkolnak! Jézusom, ez nagyon kicsi :-( Hogy férünk itt el, hogy engedhettük, hogy a tágas tereinket megnyirbálja ez a némber! Ráadásul sötét is! Visszakérem a pénzemet!

Nyugi, a kifestetlen, bútorozatlan helyiségek fele akkorát mutatnak mint valójában és sötétnek tűnnek. Ne nézegessük, ne mélázgassunk rajta, várjuk meg a végét!

Na igen ez az! Tényleg pont jó a méret, tényleg minden kézre esik. Tényleg vagány ez a tapéta....lehet, hogy lehettem volna merészebb is, mégis azt retro mintásat kellett volna megrendelni amit a „némber” ajánlott? :-) Lehet, hogy igaza volt? Lehet, hogy.....Hoppá, már ennyi az idő? Rohannom kell! Jön a kandallós próbafűteni!


vissza
© Copyright 2010 mwadesign.hu
névjegy | szolgáltatások | tippek | képgaléria | fórum | elérhetőségek