www.mwadesign.hu +36 30 689 5070 info@mwadesign.hu

Előszoba - a mostoha gyerek

Szakmámból kifolyólag rengeteg házban, lakásban megfordulok és előszobafronton siralmasak a tapasztalataim.

Az esetek 30%-ban nincs előszoba, egyből beesünk a nappaliba, konyhába.
50%-ban van ugyan előszoba, de minek? Olyan kicsi, hogy egy ember éppen csak be tud türemkedni (megfordulni már csak neccesen), ez inkább amolyan szélfogó.
A maradék 20%-ban van csak megfelelő méretű előszoba, ahol esetleg kényelmesen meg lehet szabadulni a felsőruházattól, elfér az együtt hazaérkező család egyszerre – nem kell két ember az ajtóban várakozzon amíg a másik kettő „lekabátol”.
Általános tapasztalat, hogy amennyiben van előszoba, az teljesen átgondolatlan, ide kerülnek a kvázi kiselejtezett bútorok, amik már nem kellenek a szobákban és ezért egy rendezetlen, stílustalan, esetleges és egyáltalán nem praktikus katyvasz lesz belőle.

Tehát hölgyeim és uraim, az előszoba méltatlanul elhanyagolt, kihagyott helyiség a lakóterünben, amolyan mostohagyerek.

Pedig nagyon fontos helyiség több szempontból is: ez nyújtja az első esztétikai élményt a belépőnek, ez a helyiség ad lehetőséget arra, hogy kulturált és praktikus körülmények között egyszerre többen is kényelembe helyezhessük magunkat az otthoni léthez valamint az előszoba egy pszichológiai tényező is, megakadályozza az azonnali katarzist ami például egy nappaliba való betoppanást illeti – azaz finoman bevezet a lakótérbe, arculatával előrevetítve a várható esztétikai élményt.

Az előszoba semmiképpen nem lehet kicsi, hiszen egy komplett család napi szinten többször használja, nem lehet kihagyni. Ezen felül nagyon „terhelt” helyiség, hiszen rengeteg por, sár, víz kerül ide az utcáról, udvarról.

Át kell gondolni, hogy kell-e nekünk 50 m2-es nappali amit nem biztos, hogy meg tudunk tölteni értelemmel, kell-e 30 m2-es hálószoba ahol elfér a sminkasztal is teljesen feleslegesen, mert úgyis a fürdőszobában sminkelünk, kell-e 12 folyóméteres konyha ami túl nagy és emiatt zavarba ejtő? Faragjunk le a túlméretezett helyiségekből az előszoba javára!

Vegyük szépen sorba, hogy mi minden kell egy előszobában mondjuk egy négytagú család esetén:

Először is kell fogas (vállfás és akasztós egyaránt), kisgyerekeknek a megfelelő magasságban, optimális esetben kell zárt gardrób is a ritkán használt vagy szezonális felsőruházatnak.
Kell tetemes mennyiségű cipők tárolására alkalmas pakoló.
Kell fiókos tároló a sapkáknak, sálaknak, kesztyűknek.
Jó ötlet egy zsámoly, szék vagy láda amire le lehet ülni a cipő felhúzásánál.
Kell egész alakos tükör.
Kötelező a megfelelő világítás és kell fűtés is.
Nem árt egy mosható szőnyeg ami felfogja a behozott szennyeződést, nem tapicskoljuk össze modjuk hólével még az előszobát sem.
Nem utolsó sorban mindez tetszetős, a lakótér színvilágához, stílusához passzoló kialakítást igényel, hiszen mint előbb említettem, ez a helyiség adja az első benyomást a hazatérőnek – és ugye jó érzés úgy megérkezni, hogy „igen, ez az otthonuk!”

Összegezvén: az előszobát nem lehet félvállról venni (semmit sem lehet félvállról venni :-))

Hölgyeim és Uraim: előszobára fel!vissza
© Copyright 2010 mwadesign.hu
névjegy | szolgáltatások | tippek | képgaléria | fórum | elérhetőségek